Hvad skal du gøre, når du får tandpine?

De fleste har prøvet at have tandpine på et eller andet tidspunkt i livet. Mange oplever det som en slem form for smerte, da det at have ondt i munden gør det svært både at tale og spise. Tandpine har desuden en tendens til at dukke op uanmeldt og pludseligt. Derfor kan det være godt at vide, hvad man skal gøre, når og hvis tandpinen opstår. Der er nemlig en række gode råd til, hvad man kan gøre.

 • Rens munden med varmt vand og tandtråd
  Det er altid en god idé at rense munden. Opstår en tandpine, kan man gøre det med varmt vand. Tandtråd kan bruges til at fjerne eventuelle madrester mellem tænderne, der kan gøre en tandpine værre.
 • Brug is til at mindske hævelser
  Mange har et indtryk af, at man skal bruge varmedunke eller lignende til at dæmpe en hævelse. Dog er det is, der er allermest effektivt, hvis man vil dæmpe hævelser omkring tænderne. Is kan desuden også have en smertemindskende effekt. Det er desuden en god idé at undgå meget varme eller kolde fødevarer, når man har tandpine, da det kan være med til at mindske smerterne.
 • Tag smertestillende håndkøbsmedicin
  Hvis man ikke kan holde smerterne ud, kan man tage smertestillende piller. Det kan eksempelvis være Ipren, Panodil eller en kombination af begge.
 • Skarpe kanter?
  Har man knækket en tand, kan der sommetider være skarpe kanter tilbage på den resterende del. Det kan give sår på tungen og ubehag i munden. I dette tilfælde kan man bruge en neglefil til at fjerne den værste skarphed på den resterende stump.
 • Søg tandlæge – så hurtigt som muligt
  Ovenstående råd kan være med til at dæmpe smerterne, men det vil ikke løse problemet. Tandpine skyldes ofte, at tandnerven er irriteret. Det kan igen skyldes mange ting lige fra huller i tænderne til tabet af en. Det er derfor utroligt vigtigt, at man søger tandlæge, så snart tandpinen opstår. På den måde kan man finde ud af, hvad der er galt samt få en effektiv behandling af dette. Det er til hver en tid meget vigtigt, at man ikke ignorerer en tandpine eller lade den stå på for længe. Hvis tandpinen opstår i en weekend, om natten eller lignende, kan ovenstående råd dog være løsningen. Det kan også være en løsning at have en tandlæge med døgnvagt, så man kan være sikker på at få hjælp, uanset hvornår på døgnet og ugen tandpinen opstår. Et eksempel på en sådan tandlæge er Tandlægecenter Højbro Plads. Tandlægecenteret ligger desuden centralt placeret i indre by, så hvis man bor i København, kan man med fordel vælge den tandlæge. Så er man ikke alene sikker på, at man kan få hjælp, når man har brug for det, men også at tandlægen befinder sig tæt på ens hjem. På den måde kan man hurtigt få hjælp til at diagnosticere og begrænse skaden, når der opstår en pludselig tandpine. Ud over ovenstående råd er det vigtigste altså, at man søger professionel hjælp hos en tandlæge.