Ejerskifteforsikring – Så er du dækket mod uforudsete udgifter

Hvis man skal lave et boligkøb/salg, skal man være forberedt på nogle forskellige ting. For hvis der opstår nogle skader, som ikke blev tilkendegivet i tilstandsrapporten, vil man kunne ende med en stor regning. Det er selvfølelig ikke godt, da et boligkøb gerne skal være en god oplevelse. Dette vil man kunne sikre sig imod med en ejerskifteforsikring. På den måde skal man ikke bekymre sig om det og undgår at boligdrømmen bliver til et mareridt. For at kunne lave ejerskifteforsikring er der nogle forudsætninger – en gældende tilstandsrapport og elinstallationsrapport. Det er vigtigt at påpege, at man altså kun dækker sig imod skader der ikke er blevet nævnt i disse rapporter. Det giver god mening, da man aldrig vil kunne forsikre sig mod skader der allerede er blevet nævnt.

Forskellige størrelser

Når det kommer til en ejerskifteforsikring, har man nogle forskellige valgmuligheder. Afhængigt af hvor godt man vil dække sig ind, kan man vælge mellem en basal og udvidet løsning. Den basale vil typisk gælde i 5 år og en udvidet i 10 år. Ydermere, vil man kunne udvide selve dækningsforholdene – eksempelvis stik- og kloakledninger. Dertil kan man vælge at blive dækket i tilfælde af boligindretninger der er ulovlige. Man skal selvfølelig altid være opmærksom på de forskellige forbehold og krav, så man ikke får nogle grimme overraskelser.

Man må selv vælge

En ejerskifteforsikring er ikke obligatorisk, og man kan derfor frit vælge at tegne en eller ej. Det kan dog til enhver tid anbefales, da de bliver aktuelle ved rigtig mange boligkøb. Hvis man ikke ønsker at have bekymringen om store uforudsete omkostninger, vil dette være det rigtige valg. For rigtig mange har dette nemlig været en kæmpe gevinst, da der kan være tale om betydelige summer. Et godt eksempel er en konstruktionsfejl på taget, hvilket i mange tilfælde kan blive en dyr fornøjelse. Generelt set vil man være dækket overfor skader der ikke kan eller bør forventes grundet bygningens alder og type. Forventede skader bliver altså ikke dækket.

Det er vigtigt for sælger

Som sælger har man 10 års ansvar. Rent praktisk betyder det et ansvar for alle de skader, fejl og mangler som er sket før salget. Netop af den grund bør sælger give køber et tilbud for en ejerskifteforsikring, da det er fordelagtigt for begge parter. Er man sælger af en bolig, er man sandsynligvis også køber inden for kort tid. Som køber har man nok at skulle tænke på, og vil formentlig gerne slippe for bekymringerne vedrørende deres gamle bolig. Tilbyder sælger en ejerskifteforsikring, skal man betale halvdelen selv. Ønsker køber derimod en anden og dyrere, vil køber selv betale differencen.

Brugbart for rigtig mange

Der er efterhånden rigtig mange der har nydt godt af en ejerskifteforsikring, da de har sparet en masse penge. Sælger vil have dækningsansvaret for eventuelle skader i 10 år, men hvis køber takker nej til sælgers tilbud, vil køber ikke have noget erstatningskrav.

Ifølge Forsikring & Pension er der mellem år 2004 og 2014 blevet udbetalt mere end indtjeningen på ejerskifteforsikringer. Det vidner altså om en forsikring der kommer forbrugeren til gode. Dette skyldes, at der er blevet udbetalt en forsikringssum i hver femte bolighandel. Med 20% chance for, at man selv vil får brug for en, burde valget være nemt.

Blandt de billigste på markedet

Dansk Boligforsikring er et forsikringsselskab der primært tilbyder ejerskifteforsikringer. De har nogle af de bedste priser i landet og dækker bredt. Deres selvrisiko er forholdsvis lav, og de har flere muligheder for dækningsgrad og løbetid. Man kan læse meget mere om deres ejerskifteforsikring på deres hjemmeside.